Home » Våra resor

Våra resor

TELEMARKSKANALEN – en sagolik resa från fjäll till hav

2 dagar • Avresa 2 september 2017 • Pris 1.595:- 

Som en blå tråd löper Telemarkskanalen genom ett av Norges allra mest skiftande och vackraste landskapTelemarkskanalen-500x

I över 100 år har denna 105 km långa vattenled som sträcker sig från Skien vid Skagerak till Dalen i Telemarks fjällvärld, trafikerats av såväl frakt- som passagerarbåtar. Kanalsystemet lyfter båtarna upp till 72 m.ö.h. med hjälp av 18 slussar – varav de flesta fortfarande manövreras för hand som de gjorts ända från 1800-talet. Detta gäller även för dagens passagerarbåtar, den 135-åriga kanaldrottningen ”Victoria” som på senare år fått sällskap av vår svenske f.d. ”Styrsö” som i helrenoverat skick nu seglar under namnet ”Henrik Ibsen”. Det finns saker som man en gång i livet måste uppleva och en resa på Telemarkskanalen är en sådan och då gärna i kombination med Vrådal – Telemarks natursköna ”hjärta”.

 

Dag 1 • Lördag • Hemorten – Vrådal

Avresa på morgonen genom Bohuslän till Strömstad, där vi stiger ombord på Color Lines ”Bohus” för en färd genom den svenska och norska skärgården över Oslofjorden till Sandefjord. Färjan lägger ut kl. 10.00 och det kanske passar bra med en ”fika”, eller varför inte prova på att avnjuta fartygets ”förmiddagsbuffé” – en måltid man står sig på hela dagen. Här finns även tid att shoppa, och då Norge fortfarande är utanför EU är det ”Taxfree” som gäller ombord, överfartstid 2,5 tim. Färden går vidare genom Vestfold och Telemarks omväxlande landskap till Vrådal, dit vi anländer på eftermiddagen. Vrådal ligger vid Nisservattnet mitt i Telemark, vackert omgivet av skog och fjäll. Här skall vi bo på förstklassiga Quality Straand Hotel, ett välkänt hotel med gammal och modern atmosfär med anor ändå från 1860. Om vi har tur så har ”grannen”, Astid Søftestad öppet sin Silversmedja, där vi i så fall får tillfälle till att inköpa något ”reseminne”, eller kanske passa på att kriva våra julkort då Nissens brevhus och postkontor ligger i samma hus. På hotellet serveras en middagsbuffé och efteråt kanske det passar bra med en kvällspromenad eller att bara sitta och njuta till hotellets musikunderhållning.

Dag 2 • Söndag • Telemarkskanalen – Hemorten

Efter frukosten på hotellet åker vi den korta biten till Kviteseid där vi stiger ombord på ”Victoria” för att göra en 4 timmars resa på Telemarkskanalens vackraste del och genom flera av dess slussanläggningar. Kanalen är 125 år gammal, och en av landets största sevärdheter med fascinerande färd genom såväl historien som allehanda norsk natur. I Eidssoss möter oss vår buss med vars hjälp vi följer kanalens sista del ner mot Skien, för att sedan via Color Lines storfärja ”Color Viking” ta oss tillbaka till Sverige och våra hemorter. Här finns möjlighet till att avnjuta rederiets värlenommerade middagsbuffe eller något enklare i cafeterian. Ombord finns även ett helt shoppingdäck med butiker och taxfree försäljning.

 

I priset ingår
Bussresa i helturistbuss, färjor, kanalresa, inkvartering i dubbelrum med dusch/WC, halvpension fr.o.m. middag dag 1 t.o.m. frukost dag 2, inklusive en valfri dryck till middagen på hotellet

Ingår ej
Övriga måltider

Enkelrumstillägg
300:-.

Avreseorter
Resan utgår från Göteborg via Stenungsund – Tjörn/Orust – Uddevalla

 


 

ULLARED – Shoppingresa 

Dagstur • Avresa 30 september 2017 • Pris 195:- 

Shopping på GeKås och intilliggande fyndbutiker i Ullared. Priserna här är faktiskt så låga att det lönar sig att åka hit för att shoppa det mesta – kanske allra mest nu när man skall se över kollektionen inför höst och vinter.

På denna resa får vi ca 5 tim shoppingtid, och åker så tidigt på morgonen att vi undviker den värsta rusningen.

Utgår från Tjörn/Orust via Stenungsund – Göteborg 

 


 

TYROLEN – Oberammergau

8 dagar • Avresa 2020 • Datum och pris meddelas senare
Anmäl Ert intresse redan nu utan förbindelse, begränsad tillgång på biljetter 

TYROLEN – ett resmål som i långa tider lockat åt sig människor från när och fjärran. Och undra på det; Här finns en gemytlighet och gästvänlighet i de små byarna som ligger vackert i dalgångarna, som gör att man känner sig som hemma. Landskapet är grönt och fjälltopparna vita – ja vyerna är ibland nästan overkligt vack-ra. Här kan man verkligen påstå att uttrycket ”vackert som ett vykort” kommer till sin rätt. På denna resa bor vi 4 nätter på ett modernt typiskt Gasthaus i Zillertal – en av Tyrolens vackraste dalgångar, och härifrån gör vi sedan våra utflykter, bl.a. för de som så önskar till det världsberömda Passionsspelet i OBERAMMERGAU. Detta är ett av Europas största evenemang som bara återkommer vart 10:e år, och nu är det snart dags igen:

Historien om detta spel började på medeltiden då pesten härjade i Europa. På sensommaren 1633 hade den-na även spridit sig till Oberammergau. Över 20% av befolkningen avled, och för att komma ur denna förban-nelse bestämde sig de styrande för att tillkalla de högre makterna. Man lovade Gud att om han skonade byn från vidare lidanden skulle man till hans ära uppföra ett Passionsspel vart 10:e år. Efter den dagen förskona-des Oberammergau från pesten. Spelet är en fascinerande upplevelse där hela befolkningen i denna Bayer-ska träsnidarort på något sätt deltager. Spelet uppförs under eftermiddag och kväll mid 3 tim middagspaus.

 

Anmäl Ert intresse redan nu utan förbindelse, begränsad tillgång på biljetter.
Grupper som önskar en egen resa med annan uppläggning offereras gärna!

 


 

BOKNING: 0304-67 72 22, 031-12 30 10