TYSKLAND – Shoppingresa Burg

1 dygn • Avresa kvällen 22/3 2024 • Pris 900 kr

Tysk lågprisshopping är både prisvärd och trevlig! Vårt mål för denna resa är staden Burg, som på senare år blivit ett ”mekka” för oss skandinaver. Här skall vi lågprisshoppa i Calles stora nybyggda butik. Vi avreser på kvällen och kör på bekväma motorvägar samt via Öresundsbron och Scandlines färja Rødby-Puttgarden (45 min) till Tyskland. Redan vid 05.00-tiden är vi framme i Burg, vilket är en lagom tid för att slippa köer och att i lugn och ro göra våra inköp. Efter några timmar här vänder vi åter hemåt och kör samma färdväg som på nedresan, och är åter hemma på eftermiddagen. Tillåten bagagevikt är 150 kg per person.Utgår från Tjörn via Stenungsund – Göteborg – Kungsbacka – Varberg


LOFOTEN

Nordnorges natursköna ö-rike med buss båt och flyg

5 dagar • Avresa 24.05 2024 • Pris 10.750:-
Få namn har sådan tyngd och klang som just ögruppen Lofoten. Hit upp till våra nordligaste breddgrader når många av våra tankar och reseönskningar, och hit vallfärdar också många av de turister som besöker vårt västra grannland. Och Lofoten är verkligen äkta: Här möts man i verkligheten av de vyer och naturupplevelser som många av oss sett på bild och i dröm. Denna unika och enastående natur med majestätiska fjälltoppar som tycks resa sig ur den blå och klara Atlanten, dessa idylliska fiskelägen och en natur som växlar mellan lummighet och dramatisk karghet. Och allting äkta – I Lofoten har turismen satt väldigt få spår och det är mycket av det som gör en resa hit till en stor och speciellt minnesvärd upplevelse för besökaren – genom sitt läge vid golfströmmen råder här dessutom ett behagligt klimat. Vi på Nordia Resor har producerat resor till Norge i över fyra decennier och erbjuder på denna resa en färd norrut genom Norge där man på relativt kort tid får uppleva mycket; Trondheim, Polcirkeln, Saltfjellet, Vesterålen, båtresa med Kystruten genom Raftsundet och Trollfjordens världsberömda vyer, Svolvær, Å, Henningsvær m.m. Detta genom en kombination med bussresa norrut och flygresa söderut i en tid när Norge är som allra vackrast med en praktfull symfoni av naturens färger med nyutsprungen grönska, snöklädda fjälltoppar, behagligt klimat – och midnattssol.

Dag 1   Fredag   Hemorten – Trondheim Avresa på morgonen genom Bohuslän och över Svinesundsbron in i Norge. Vi kör genom Östfolds bördiga landskap till Oslo vidare norrut på nybyggda motorvägar och genom den natursköna och storslagna Gudbrandsdalen och över högfjellet Dovrefjell. Vid denna årstid upplever vi naturens växlingar och färger i kombination med att vi ser fjällvärlden resa sig alltmer runt oss. I pittoreska Kongsvol Fjellstue serveras vår middag innan vi når dagens slutmål Trondheim som är Norges tredje största stad, beläget längst in i Trondheimsfjorden med Nidelven rinnande rakt genom stadskärnan. Staden är grundad av Olav Tryggvasson redan 997 och var landets huvudstad fram till 1217, idag en modern stor- och studentstad med historiska anor. Här väntar oss en lokalguide som under en timme tar oss med på en tur i sin fina stad till t.ex. Nidarosdomen och utsiktspunkten Byåsen innan vi checkar in på Scandic Hotel Lerkendal, här får vi även en kvällsmacka.

Dag 2   Lördag   Trondheim – Rognan Efter en stärkande frukost på hotellet ”bussar” vi vidare på vår upptäcktsfärd mot norr, säkerligen för flera av oss mot nya okända mål. Vi kör på fina vägar genom Tröndelags vackert böljande skiftande bygder och passerar Steinkjer och Grong innan vi gör ett kombinerat foto- och fikastopp vid Nordlandsporten. Vi befinner oss nu i Nord-Norge och vid den imponerande och mäktiga Laxforsen stannar vi för lunch innan vi via Mosjöen och Mo i Rana följer den svenska Lapplandsgränsen upp på Saltfjellet. Här är det dags att göra vår verkliga entré till nord genom att vi passerar Polcirkeln där vi även gör dagens sista bensträckarpaus. En kort bit återstår av dagens etapp till Rognan, där vi skall bo på Rognan Hotel som är beläget vid Saltdalsfjorden. Middag på hotellet och den ljusa natten som möter oss här gör att vi på allvar börjar märka av att vi befinner oss i de norra delarna av vår kontinent – en lite annorlunda upplevelse och känsla.

Dag 3   Söndag   Rognan – Vesterålen/Hurtigruten – Svolvær Frukost på hotellet och vidare färd mot norr. Idag växer fjällen upp ur havet alltmer omkring oss och när vi passerat Hamaröy kommer vi att få den första praktfulla utsikten ut över Vestfjorden och vårt mål – Lofoten. Från fastlandet skall vi nu ta färjan över från Bognes till Lødingen (1 tim), vi befinner oss nu i Ofoten och Vesterålens stora övärld där vi via Sortland följer kusten ut till Stokmarknes. Här i Hurtigrutens ”hemstad” hinner de som så önskar ta en liten titt in i det nya Hurtigrutemuséet (ingår ej i resans pris) innan vi skall stiga ombord på en av resans höjdpunkter, sjöresan genom Raftsundet och den trånga och världsberömda Trollfjorden sista biten till Lofotens centralort Svolvaer. Hurtigrutens

gamla traditionella kustrutt mellan Bergen och Kirkenes trafikeras numera växelvis av två rederier, Hurtigruten och det nya Kystruten och vi kommer att färdas med Kystrutens nästan nybyggda fartyg Havila Polaris. I Svolvaer finns redan bussen på plats med vårt bagage och vi checkar nästan rakt in i vårt hem för två nätter framåt, Scandic Hotel Lofoten. Hotellet är av god standard och ligger på en egen liten ö mitt i centrum. Middag på hotellet och kanske en kvällspromenad i den ljusa kvällen – och natten där midnattssolen just har gjort sin entré för året.

Dag 4   Måndag   Utflykt på Lofoten till Å Efter frukosten på hotellet möter oss vår lokalguide som skall följa med oss på en heldagstur ända ut till Lofotens spets vid ”fiskevaeret” Å. Dagen bjuder på magnifika vyer av skiftande slag och vi får ta del av denna så speciella ögrupps natur, kultur och vardagsliv. Vi anpassar dagens program efter hur väder och vind väljer att visa upp denna Europas nordliga naturpärla på. Idag ingår en lunch som vi äter på en mysig restaurang nästan längst ut på Lofoten. Om tiden tillåter gör vi även en avstickare till Nusfjord – ett av de äldsta och mest genuina fiskelägena på Lofoten. Åter till Svolvær i lagom tid för vila och middag på hotellet.

Dag 5   Tisdag   Svolvær – Hemorten Frukost på hotellet och utflykt till ett av Lofotens mest avbildade och fotograferade ”fiskevær” Henningsvær där vi skall besöka Galleri Lofoten som ger oss en lite annorlunda vinkling av ögruppen genom konst, bild och film – och även verk av vår svenske Lars Lerin. Det är så dags att lämna Lofoten för denna gång, och vi kör österut över Raftsunds-bron och Ofoten mot Harstad och flygplatsen på Evenes. Här stiger vi ombord på Norwegians flight som avgår kl 15.40 till Oslo, flygtid 1 tim 45 min. Vid klart väder bjuder denna flygtur på en fantastisk synupplevelse över den norska fjällvärlden. På Oslo-Gardermoen väntar vår buss och efter en rast på Rasta Tanum är vi så hemma igen med oförglömliga vyer i bagaget som vi införskaffat oss i vårt vackra grannland på bara några få dagars bortovaro.

I priset ingår Bussresa i helturistbuss, färjor, flyg, båtresa med Hurtigruten, lokalguider, entré till Nidarosdomen, inkvartering i dubbelrum m. dusch/WC, halvpension fr.o.m. middag dag 1 t.o.m. frukost dag 5, kvällsmacka dag 1, lunch dag 2 och 4, måltidsdryck (alkoholfri dryck till luncherna, 1 läsk alt vtn alt. 1 öl el 1 glas vin samt kaffe) till middagar, 2 x busskaffe med tilltugg

Enkelrumstillägg 2.000:-

Avreseorter Resan utgår från Göteborg via Kungälv – Stenungsund – Tjörn/Orust – Uddevalla – Bohuslän

Pass och ID-handling Vid alla resor utanför Sverige är det krav på att kunna legitimera sig med foto. Bäst är att medföra pass eller nationellt ID-kort. Dock räcker det vid resa inom Norden med körkort eller annan id-handling med foto.


BOKNING: 0304-67 72 22, 031-12 30 10