Våra resor

RØROSMARTNAN

3 dagar • Avresa 20/2 2023 • Pris 2795 kr

En kunglig resolution från 1853 löd följande: ”Från 1854 skall det i Røros hållas en marknad som startar näst sista tisdagen i februari månad”. Så blev det – och så håller det på än idag. Staden fick sina stadsprivilegier redan år 1646 då verksamheten med gruvdrift och smältverken med kopparmalm hade startats upp och som pågick i 333 år ända fram till år 1977. De centrala delarna har bevarats i originalform och Røros är därför upptagen på Unescos världsarvslista för sin unika gamla Bergstadsbebyggelse. I detta väglösa landskap var man beroende av att kunna få fram förnödenheter till både människor, djur och bergverksamheten och lättast att ta sig fram var då på vintertid med hjälp av häst och släde. Handelsmännen strömmade till och det handlades med allehanda varor på ett för myndigheterna närmast okontrollerbart sätt. Ur detta växte då Martnaresolutionen fram och också dess kulturarv som vi på denna resa får ta del av. Vi får vara med på marknadens första dag och se dess ståtliga öppningsceremoni där ett 80-90 tal ”Forbönder” ekipage kommer glidande med häst och vagn från olika delar av Norge och Sverige. En del av dem har då varit på väg i flera dagar. Här kombineras folkliv, handel, kultur och traditioner på ett sätt som saknar motsvarighet, och de hundratals stånden kombineras med mat, musik, dans och aktiviteter på gator, torg, bakgårdar och inomhus.

Dag 1  Måndag     Hemorten–Tynset    

Avresa på morgonen genom Bohuslän och över Svinesundsbron in i Norge. Vi kör genom Östfold och Oslo vidare norrut på nybyggda motorvägar till Elverum där vi svänger in i Österdalen. Runt oss börjar fjällvärlden att forma sig mer och mer och vi följer älven Glomma genom det typiska norska landskapet till vårt hem för två nätter, Tynset Hotel som är beläget i centralorten Tynset i dalens norra del. På hotellet serveras middag. 

Dag 2  Tisdag     Utflykt till Røros                                 

Vi befinner oss bara en knapp timmes resa från Røros och kan därför ta det lugnt med vår frukost innan vi beger vidare med vår buss mot Røros. Vi är på plats lagom till invigningsceremonin på Malmplassen kl. 12.00 och har därefter hela eftermiddagen på oss att i lugn och ro ta del av marknaden. Det rekommenderas även ett besök i Røros storslagna långsmala och åttakantiga kyrka, detta är landets 5:e största kyrkobyggnad. Vid 17-tiden återvänder vi den korta biten till vårt hotell i Tynset och den väntande middagen. 

Dag 3  Onsdag     Tynset-Hemorten

Efter frukosten på hotellet är det dags att vända söderut igen utmed samma färdväg som på uppresan. Även idag skall vi passera Oslo och köra över gränsen vid Svinesund, och lagom i kvällningen är vi så hemma igen.

I priset ingår

Bussresa i helturistbuss, inkvartering i dubbelrum med dusch/WC, halvpension fr.o.m. middag dag 1 t.o.m. frukost dag 3, måltidsdryck (1 läsk alt vtn alt. öl el glas vin samt kaffe) till middagar

Enkelrumstillägg

700:-

Avreseorter

Resan utgår från Göteborg via Kungälv – Stenungsund – Tjörn/Orust – Uddevalla – Bohuslän

BOKNING: 0304-67 72 22, 031-12 30 10